Ana içeriğe atla

Askerde Çavuş Nasıl Seçilir?

Askerde çavuş olmak
Askerde çavuşlar eskiden çavuş talimgâhlardan çıkarmış ancak artık öyle bir şey yok. Çavuşlar uzun ve kısa dönem erler arasından seçilmektedir. Çoğu yerde askerlerin resmiyette çavuş olmamasına rağmen sorumlu komutan inisiyatifiyle çavuş kolluğu verilen erler tarafından yapılır. Aslında sistemin şöyle işlemesi gerekiyor dönem, dönem onbaşılık sınavı açılır bunu askerlere duyururlar girmek isteyenler müracaat eder ve onbaşı olur. Onbaşı olduktan sonra çavuşluk sınavı açılır ve çavuş olunur. Ancak ben askerliğim süresince bu silsileyi takip ederek çavuş olanı görmedim. Çoğu zaman çavuş kadrosu olmadığı için ya erler arasından yada onbaşılar arasından sözlü olarak çavuş seçilir. Çavuşlar aşağıda görmüş olduğunuz kolluğu takar genelde bir gündüz çavuşu birde gece çavuşu vardır.

Askerde Çavuş Olmak İyimidir?
Askerde çavuş olmak istiyorsanız bence çavuşluğa hiç heveslenmeyin derim. Çünkü çavuşluk iyi bir şey değildir belki bir tek iyi yanı vardır çavuşlar nöbet tutmaz. Ama bazı yerlerde tutar da biliyorlar. Çavuşluk maaşında da bi değişiklik yok normal erden bi kaç lira daha fazla maaş alıyor sanırım 3-5 lira bir şey fark ediyor. Bu çavuşluğu uzman çavuşluk yada astsubay çavuşlukla karıştırmayın bilmeyenler onlarla karıştırabilir. Bu anlatmış olduğum çavuşluk çift pırpırlı normal askerler arasından seçilen komutan statüsünde olmayanlardır. Uzman çavuş ve astsubay çavuşlar kadrolu profesyonel askerlerdir.

İnstagram'dan Bizi Takip Etmek İçin 
 
Telegram Grubuna Katılmak için 

Yorumlar

  1. evet güzelim ülkemizde herşeyde olduğu gibi sistem baştan bozuk şansına acemi birliğine çavuş talimgahına çıkanlar çavuş oluyor yada acemi birliği er eğitimi çıkanlar ordakikomutanlar tarafından şansına çavuş adayı erbaş bölüğüne eğitimine alınıyor ve usta birliğine çavuş adayı onbaşı olarak gidiyor ne çavuşlar gördüm (sağını solunu bilmeyen dışarda adam yerine koymayacağın) durum böyle oluncada çok kişinin hakkı yeniyor boyun bükmekten başka yapcak bişey kalmıyor

    YanıtlaSil
  2. çavuşluk iyi bişey değildir boşa konuşmayınız. Askerde rütbe her zaman iyidir. Yorumlarıda yayınlayın madem.kaç tane yorum yazdım yayınlamadınız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kardeşim yorumları yayınlıyoruz bizde sansür yok rütbe her zaman iyidir diyorsun ancak kollukla alınan çavuşluğun rütbe olduğunu da nerden çıkarıyorsun muhtemelen sen askerliğini henüz yapmamışsın askere önce askerliğini bi yap bakalım ondan sonra gel tartışalım.

      Sil
  3. ben askerden geleli 20 sene oldu bu bozuk sistem o zamanda aynıydı yine aynı bi bölükte 8 10 çavuş olur normal şartlarda buda haftada 1 kolluk demektir gerikalan zamanda havalı havalı gezersin nöbet tutmadan yatarsın ona buna iş buyurursun yapılacak birşey varsa (ot yolma gibi )senin ne farkın aslında öbür askerden helede acemi birlğinde çavuş olarak yaparsan komutan olursun komutanım çekerler oda asker ama şansına oraya gitmiş orda kalmış böyle saçmalık olurmu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. vay be 20 sene de hiçbirşey değişmemiş demek :)

      Sil
    2. varmı değişen bişeyler sence yazdıklarım uzun dönem askerlik yapanlar için benim demek istediğim işin özü hakeden aynı şartları taşıyan herkese aynı fırsat eşitliğinin sağlanması kimsenin hakkının yenmemesi(kısa dönemler zaten ayrı bişey)

      Sil
    3. evet haklısınız fırsat eşitliğinin sağlanması gerekiyor

      Sil
  4. Türkiyede 2 tane çavuş çıkaran kışla var Amasyada İzmirde. Çavuşluk iyi birşey bizzat ben çavuştum. Sorumluluk dışında hepsi iyi çok rahat ettim. Olabiliyorsanız olun. 3 5 lira fark oluyor demiş ama benım 95/4 gittim ben ben çavuş olduğumda er maşı 85 çavuş 115 tl di.

    YanıtlaSil
  5. Çavuşluğu kim tavsiye ediyor

    YanıtlaSil

Yorum Gönder