Ana içeriğe atla

Bakaya Kalan Tecil Yaptırabilir Mi 2023

Bakaya kalanlar üç (3) şekilde askerliğini tecil ettirebilir. Bunlar sağlık sorunları nedeniyle tecil, öğrenim nedeniyle tecil ve 1111 sayılı askerlik ceza kanununun 47.maddesinde belirtilen durumlarda tecil işlemi yapılır. Şimdi kısa kısa bu işlemleri açıklamaya çalışalım.

1-Öğrenim Durumu İle Tecil
a) Lise Mezunları: Arkadaşlar diyelim ki lise mezunusunuz. Bildiğiniz üzere kanuna göre lise mezunlarının 3 yıl tecil hakkı bulunmaktadır. Eğer bir lise mezunu 3 yıldan sonra yoklamasını yaptırdığı halde askere gitmez ise bakaya durumuna düşer. Bu bakaya durumundan kurtulup tecil işlemi yapılması için kişinin bir lisans programına kayıt olması gerekmektedir.

b) Üniversite Mezunları: Lisans mezunları, mezun olduğu andan itibaren 2 yıl askerliğini tecil ettirebilmektedir. Mezun olduktan ve 2 yıl geçtikten sonra askere gitmeyen yükümlü yoklama kaçağı durumuna düşer. Yoklamasını yaptırır da sevk tarihinde askere gitmeyen yükümlü ise bakaya durumuna düşer. Yükümlünün bu durumdan kurtulması ve tecil işlemlerini yaptırabilmesi için bir yüksek lisans programına kayıt olması gerekmektedir.

2-Sağlık Raporu
Herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle rapor alanlar bu raporu askerlik şubesine ibraz ettiği taktirde bakaya durumundan kurtulabilir.

3-Madde 47 –(Değişik: 5/2/2009 -5837/12 Md.)
a) Kendisinin tutukluluğu veya hükümlülüğü ya da herhangi bir resmi sağlık kurumu raporuyla belgelendirilmiş istirahat gerektiren hastalığı,

b) Ana, baba, eş, kardeş veya çocuğu
nun resmi sağlık kurumu heyet raporuyla belgelendirilmiş hayati tehlike içinde olduklarını gösteren hastalığı,

c) Sevkten önceki veya sonraki on beş gün içinde ikinci derece dâhil kan veya kayın hısımlarından birinin ölümü,

d) Sevkten önceki veya sonraki on beş gün içinde kendisi veya ikinci derece dâhil kan veya kayın hısımlarından birinin evlenmesi,

e) Sevkten önceki veya sonraki iki ay içinde çocuğunun doğması, nedeniyle  askerlik  şubesine  gelemeyecek  olanlar,  bu  mazeretlerini  kanıtlayan  belgeleri  askerlik  şubesinde bulundururlar. Bunlar
hakkında bakaya işlemi yapılmaz. 

İnstagram'dan Bizi Takip Etmek İçin 
 
Telegram Grubuna Katılmak için 

Yorumlar

  1. siteniz çok güzel paylaşım için teşekkürler, bende beklerim :)

    YanıtlaSil
  2. kasım 2017 de askere gidecektim rapor alarak şubata bakaya kaldım şubatta tekrar rapor alıp bir sonraki döneme kalabilir miyim arkadaşlar

    YanıtlaSil
  3. Ben bu sene mezun oldum.2 yıl tecil hakkım olmasına rağmen tecili bozdurup Kasım celp dönemine basvurdm.sülüsü aldım peki şimdi geri tecil hakkımı kullanabilir miyim ?

    YanıtlaSil
  4. 31 yaşındayım lisans okurken bakaya durumuna düştüm ama kayıt yaptırmama engel olmadı. Bu sene mezun olacağım 2 sene tecil hakkım var mı? Henuz Hiç tutanak olmadı olsa da herhangi bir ceza öder miyim? Ya da tecil edememe durumu olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakaya iken tecil yapılamaz bir an önce askerlik şubesine başvurun ve sevk işlemlerinizi yaptırın yoksa idari para cezası kesilir ve hakkınızda dava açılabilir.

      Sil
    2. İyi günler peki sağlık raporu aldığımızda tecil etme sansımız varmı

      Sil
    3. tabiki ciddi bir sağlık probleminiz varsa sağlık raporu ile askerliğinizi tehir ettirebilirsiniz.

      Sil
  5. kasım 2017 de tecilim bitmişti.polis çevirmesinde bakaya tutanağı imzaladım.bu dönem yüksek lisans progmamına kayıt yaptırmayı düşünüyordum.ama tutanağı imzaladığım için bundan sonra tecil durumunda bir sorun çıkar mı?

    YanıtlaSil
  6. bakaya iken tecil yapılamaz demiş admin ancak ben yaptırmıştım, zaten sitenizde de yazıyor "Bakaya kalanlar iki şekilde askerliğini tecil ettirebiler. Bunlar sağlık sorunları nedeniyle tecil, öğrenim nedeniyle tecil işlemidir." neden bu şekilde yapılamaz yazıyorsunuz, şu şekilde yapılır yazsanıza çok garip

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba siz nasıl yaptırdınız

      Sil
    2. Bakaya durumunda tecil yapmak nasıl oluyor öğrenim ile

      Sil
    3. Merhaba ben yuksek lisans yapiyordum ikinci donem ders kaydi yapmadigim icin 30 haziranda tecilim bitiyor. 30 haziranda sonra bakaya kaldigimda eylul de ders kaydi yaptigimda tecilim olur mu tekrar.

      Sil
  7. Dün polisler otele geldi, yüksek lisans yapmama rağmen bakaya kaldığımı söylediler tutanağı imzalattılar. Yüksek lisansın 3. yılında olduğum için sanırım böyle bir sorun çıktı. Şimdi tecil etme şansım var mı bakacam. Ptesi günü gelişmeye göre buraya yazarım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kardesim aynı durumdayim bende yüksek lisans yaparken bakaya kalmisim haberim olmadan. Bende tecil icin pazartesi ugrasicam nasil bi yol izledin buraya yazarsan cok iyi olur

      Sil
  8. Merhaba, benim 10 Mart 2018 tarihinde tecilim bitiyor. Şuan yüksek lisans öğrencisiyim ve tez jürisine girmek üzereyim. Eğer tecil tarihinden önce mezuniyet işlemlerini tamamlayamazsam ne olur? 10 Mart 2018'den sonra mezun olursam bakaya kalacağım için 1 yıl tecil alabilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet yüksek lisans mezunu olduğunuz için 1 yıl tecili alırsınız ancak bakaya olarak geçirdiğiniz süre bu 1 yıldan düşülür.

      Sil
  9. Bakaya düştükten sonra yurtdışı çalışma vizesi ve oturumu ile tecil yaptırılabilinirmi

    YanıtlaSil
  10. Bakaya kaldıktan sonra yurtdışı işçi tescili yaptırılabilir mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende aynı durumdayım ama cevap ne okuyamadım

      Sil
  11. 98 haziran doğumluyum 98/1 gitmem gerekiyormus kaçırdım bilgim hiç yoktu bakayı mi kaldım şimdi açıktan okuyorum kaydım aktif haziranda üniversite sınavlarına girmem gerekiyor mazaretimi belirtsem tecil olur mu tecil yaptırmadım hiç

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayni durum bende de var 4 ay bakaya durumuna girmisim ama diplomami bu haziran aldim tecil olur mu ?

      Sil
  12. Bakaya durumundayım ama suan önlisans 2. Siniftayim tecil edebilirmiyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakaya kaldığın tarihten önce okul kaydın var ise tecil ettirebilirsin.

      Sil
  13. Arkadaşlar öncelikle herkese merhaba bende bakaya durumundayım ve şu anda askerlik şunesinden çıktım 1 haftadır bu yorumları okuyorum. Askerlik şubesi ile yaptığım görüşmede dengi bi okul olduğu için tecil yapılamadığı ve gidecem dersem 4 gün içinde askerim sigortalı bi işte çalıştığımı belirttim bi engel olup olmadığını sordum çalışmam da bi engel olmadığını öğrendim ikincisi ise okul olayı okumam da kayıt yapmam da bi engel olmadığını öğrendim ama tecil konusu karışık ben bi üst okula kayıt olacağım olmaz diyende var olur diyende anlaşılmış değil olmaz diyip yaptıran arkadaşım da var sanırım bi açık var kanunda ama kimse bilmiyor ya da şans. İşin özeti şu arkadaşlar biz bakaya durumundakiler çalışıp okuyabiliyoruz idari para cezasını göze alacağız o kesin ama tecil olayı net değil saygılar

    YanıtlaSil
  14. mrb benim tecilim 31,12,2018 de bitiyor önlisans mezunuyum 1989 dogumluyum tecil ettirebilirmiyim

    YanıtlaSil
  15. Kolay gelsin ben mayısta bakaya durumuna düşeceğim yaştan dolayı mayısın sonunda lisans eğitimim bitiyor gidip kendim şubeye savunmamı verip tecil ettirebilirmiyim.

    YanıtlaSil
  16. Merhabalar. Şuan Ukraynadayım ve 2 hafta içinde çalışma vizemi almış olacağım. askerliğimi ilk fırsatta tecil ettireceğim fakat tecilim 16 haziranda bitiyor. Eğer burada yani Kiev'deki konsoloslukta askerlik erteleme işlemimi 16 hazirandan sonra yaparsam Türkiye'ye döndüğümde herhangi bir problem çıkar mı?
    Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  17. Merhaba yüksek lisanstan dolayı 2020 tecilliydim ancak geçen dönem bazı nedenlerden dolayı kayıt yenilemedim diye tecilim iptal olmuş ve haziran sonuna kadar yoklama olmam gerekiyo kağıdı geldi ve ağustos celbi gözüküyo. eylülde tekrar ders seçimi yapablirim bunun için gidip konuşsam kasıma ertelenr mi celp yoksa bakaya durumuna kalıp mı konuşmam gerekir kasıma ertelenmesi için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet askerlik şubesine gidip görüşmeni öneririm.

      Sil
    2. Ayni durumdayim gittim askerlik subesine rapor al dediler

      Sil
  18. 93 dogumluyum bakaya dusmusum idari para cezasi kesilmis
    Ortaokul 2den terkim kayit olsam tecil ettirebilirmiyim ?

    YanıtlaSil
  19. Arkadaşlar anlamadığım bir şey var; Bakaya kaldığımda askerliğim tecil ettirebilmem için celp dönemi başvuru tarihlerinde sağlık raporumun mu olması gerekiyor?

    YanıtlaSil
  20. Merabalar açık lisede durumum aktif ama 2018de 3.dönem aktifsadece ikisini ailevi sağlık nedeniyle yetisemedim askerligi tecil ettirebilirmiyim ...?kayıt yaptidiktan sonra bakaya oldum

    YanıtlaSil
  21. İyi günler.1988 doğumluyum.1 temmuz 2018 tarihinden itibaren bakaya durumum oluşacak.EK A belgesi alarak 2019 ağustosta (gelecek sene ağustos ayında) askere gitmek istiyorum. Temmuzda şubeye gidip kasım celbine tabi olup eylül ayında EK A yı götürebilir miyim ? Ya da ağustos ayını çıkarıp bakaya iken eylülden itibaren Ek A yı işleme alabilirler mi? Acilen yardımcı olursanız çok sevinirim.

    YanıtlaSil
  22. Merhaba, geçen dönem okul kaydımı yaptıramadığım için kaydım askıya alındı ve celp kağıdı geldi bu ay sonuna kadar da askerlik şubede yoklama yaptırmam gerekiyor. Hiç bir yerden rapor alamadım bu sebeple yasal yollar ile bir sonraki doneme kalamıyorum. Yoklama kaçağı iken eylül ayında okulumda kayit yenileme yapabilir miyim? Tecilim devam eder mi? Şu anda sigortali çalışanım, iş yeri açısından yoklama kacagk olmamım sakıncası var mı? Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  23. Merhaba bu agustosta askere gidecegim orta okul mezunuyum açık ögretim kayıt zamanı olmadıgı içiy kayıt olamıyorum en erken eylülde kayıt yapabileceklerini söylediler bakaya kaçagı iken açık öğretimden liseye yazılıp tecil işlemi yapabilirmiyim teşekkürler

    YanıtlaSil
  24. Bakaya dustum. Bu saatten sonra Yuksek lisans yapip askerligimi tecil ettirebilir miyim bilgi verirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  25. 1 yyıldır bakayayım 11 inci ayında yakalandım ,15 gün süre verdiler yıne gitmedim..2 inci sefer yakalasalar bişe olurmu

    YanıtlaSil
  26. Merhabalar cevap verirseniz çok sevinirim çok kiritik bir yerdeydim ocak 1 de 20 yaşıma girdim ve asker kaçağı olmuşum 8 ay bakaya kağıdım geldi gidip direk devletin bana verdiği 2 yılı tecili hakkını kullanabilirmiyim bir de askerlik şubeye bunu sormaya gidersem direk götürürlermi?

    YanıtlaSil
  27. Iyi günlar ben 96 dogumluyum onlisans mezunnuyum okul bittikten sonra 2 yil tecil hakkimi kullandim simdi yaklasik 5 6 ay muane kacagiyim gbt den 3 defa tutanak tutular ama ben osym sinavlarina girdim simdi bu eylul ayinda 4 yillik lisans okula kayit yapacam ama askerlik durm belgesi istiyorlar nasil bir yol izlemeliyim tecil olmasi icin

    YanıtlaSil
  28. Kardeşim bakaya durumunda.ancak dün açık öğretim on lisans programına kayıt yaptı. Bu durum da tecil edebilir mi.

    YanıtlaSil
  29. mrblar 1 yıldır kaçağım , lise kaydım mevcut teccil ettirebilirmiyim ?

    YanıtlaSil
  30. sayın admin 22 yaşındaydım liseden sonra 3 senelik tehcil hakkimi kullandim ve suan dershaneye gidiyorum lakin 2 sene once gbtye takilip daha sonra tehcil işlemimi yaptim 31.12.2018 itibariyle tehcilimde bitiyor askeri subeden bakaya durumunu sordum olmaz dediler en yakin celp döneminde askere gideceksin dediler ben şimdi üniyi tuttursamda gidemezmiyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende şuan aynı durumdayım ne yaptın kardeşim üniversiteye gittinni

      Sil
    2. Kardeşim bende şuan aynı durumdayım ne yaptın okudunmu üniversiteyi

      Sil
  31. Merhaba ben önlisans mezunuyum 24 yaşındayım yerim belli olmuş ama mülakat sonucuma göre ben askere gitmeyi erteyebilir miyim

    YanıtlaSil
  32. Merhaba önlisans mezunuyum 24 yaşındayım yerim belli olmuş ama mülakat sonucuma göre ben askere gitmeyi erteyebilir miyim?

    YanıtlaSil
  33. Merhaba ben bakaya durumdayım şimdi. Ocak 5 te askere gitmem gerekiyordu ama gidemedim isimden dolayı. Ekim ayında gitmek istiyorum, benim askerlik yerimde değişiklik olacak mı. Yada tekrar tercih yapmak durumunda miyim?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder