Ana içeriğe atla

Bakaya Kalmak Memur Olmaya Engel Mi 2023

Bakaya Kalmak ve Memuriyet:
Bakaya kalmak konusunda çok sık sorulardan biride bakaya kalmanın memuriyeti etkileyip etkilemediği konusudur. Bakaya kalmak memuriyete engel olur mu yada bakaya kalan memur memuriyetten çıkartılır mı gibi soruları kafaları karıştırmaktadır.

Bu sorulara en sağlıklı cevabı verebilmek için öncelikle kimler devlet memuru olamaz veya kimler devlet memurluğundan çıkartılır sorusunun cevabını bilmek gerekir. Bu da kanunda açık açık belirtilmiştir şöyle ki;

1- Hapis Cezaları: Hapis cezaları iki tanedir.

a- Ağır hapis cezası: Bu da ikiye ayrılmaktadır. Ömür boyu hapis cezası ve geçici ağır hapis cezası. Her iki halde de kişi memur olamaz veya memur ise görevine son verilir. b- 6 aydan fazla hapis cezası: Belirtilen sürelerde ceza alan kişi memur olamaz veya memur ise görevine son verilir.

Hapis cezalarına ilişkin açıklamalar:

a- Hafif hapis cezası alanlar memur olabilir veya memur ise görevine son verilmez.

b- Hapis cezası tecil edilmiş ise (ister ağır hapis cezası isterse 6 aydan fazla hapis cezası) kişi memur olabilir veya memur ise görevine son verilmez.

c- İki ayrı eylem sonucunda verilen hapis cezaları toplanarak işlem yapılamaz. (Danıştay 5. Daire: K. No: 1982/ 6731)

2- Suçlar:

a- Taksirli suçlar memuriyete engel değildir.

b- Diğer suçlar: Bu suçlar maddede tek tek sayılmıştır. Bu suçlardan bir gün dahi ceza alanlar memur olamazlar veya memur ise görevlerine son verilir. Bunlar şu şekildedir:

- Affa uğramış olsalar bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla,
- Zimmet,
- İhtilas,
- İrtikap,
- Rüşvet,
- Hırsızlık,
- Dolandırıcılık,
- Sahtecilik,
- İnancı kötüye kullanma,
- Dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçlar,
- İstimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık,

Sonuç Olarak: Genel anlamda bakaya kalmak memurluğa engel değildir. Memur bir kişi bakaya durumuna düştüğü zaman devlet memurluğundan çıkarılmaz. Ancak bakaya durumuna düşüp mahkemede yargılanır ve 6 aydan fazla hapis cezası alır ve bu hapis cezası da ertelenmez ise memur olamaz veya memur ise de görevine son verilir diyebiliriz. İlk defa memur olacaklarda ise kamu kurumları askerlikle ilişiğinin olmadığına dair belge isteyeceği için bakaya durumunda olanlar memur olamaz.Memur olarak atanabilmek için önce bakaya durumundan kurtulmak gerekir.

İnstagram'dan Bizi Takip Etmek İçin 
 
Telegram Grubuna Katılmak için 

Yorumlar

  1. kardeşim ailevi nedenini ve öğrenim durumunu yazmadığın için net birşey söyleyemiyecem. Lisans mezunu iseniz bir yüksek lisans programına kayıt olarak bakayadan kurtulup askeriği tecil ettirebilirsin. Bakaya kaldığın süre ne kadarsa hakkında idari para cezası kesilecek haberin olsun cezaların miktarına şu sayfadan http://www.askeribilgiler.com/2017/04/bakaya-kalmanin-cezasi.html bakabilirsin. Bakaya durumundan dolayı ilgili cumhuriyet savcısı hakkında soruşturma başlatıp dava açabilir eğer davan açılır ve ceza alır ve cezanda paraya çevrilmezse memuriyetten çıkarılabilirsin. ancak bunlar çok uzak ihtimaller sen yine de biran önce askere gitmeye bak derim.

    YanıtlaSil
  2. 15.08 2017 de tecili bozdurdum kasımda askere gidecem lisans mezunuyum ve şuan memurum ama 15 09 2017 işten çıkarılacağım tekrar tecil ettirebilirmiyim mülakata girmem gerekecek ve yeniden atanacağım nasıl bir yol izlemem gerekiyor yardımcı olurmusunuz

    YanıtlaSil
  3. Ya kurban olayim biri cevaplasin sorularimi. 31.12.2017 de tecilim sona eriyor. Memurum. 88 liyim. Borc harc evlilik derken coluk cocuga karistik. Ev kredisi oduyorum. Tecilim biterse subeye gitmezsem neler olacak? Kurumumuma yazi gelecek mi isten atilacak miyim? Yasli annem ve ailem ver onlari birakip gidemiyorum Allah rizasi icin yol yordam gosterin cok zor durumdayim

    YanıtlaSil
  4. Atama beklerken askerlik tecil sürem doluyor , ama şimdilik askere gitmek istemiyorum , atama gelir ve benim tecilim bitmişse yani bakaya düşmüşken memur olabiliyor muyum ?

    YanıtlaSil
  5. 88 liyim.Subat ayinda kasim celbini isaretledim. Subat ve mayista cikmadi.suan 27.06.18 kadar sakinca yok sinif ve tertibat bekliyor diyor. Kasimda mi . agustos cikarsa raporla erteleyebilirmiyim

    YanıtlaSil
  6. Hocam öncelikle kolay gelsin bilgi ve deneyiminize ihtiyacım var yardımcı olursanı sevinir ve saygılarımı sunarım benim sorunum şöyle e devletten en son sorgulandığım askerlik durum belgemde 13 haziran 20019 tarihine kadar askerlik islemleri açısından sakıncası yoktur yazıyordu bende buna guvenip şubeye gitmedim ancak dün karakoldan çağırıp yoklama kacagı diye bi kağıt imzalattılar bunla şubeye git dediler gittiğimde bakaya olduğumu yoklama kaçağına düştüğümu hazirda olacak olan universite sınavı icin tekrar erteletemeyecegimi öğrendim ben kpss ye hazırlanıyorum 2020 yılındaki sınav icin zor bu surecteyim simdi kacak olarak kalsam ne gibi yaptirımla karşılaşırım idari bi para cezası yemedim ama gitmezsem para cezasına döneceğini söylediler yardımın icin simdiden allah razı olsun umarım derdimi anlatabilmişimdir.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder