Ana içeriğe atla

Bakaya Kalmak Nedir?

Bakaya Kalmak Nedir?
Bakaya kelimesi askerlik çağına gelmiş özellikle 20 yaşını geçmiş erkekler tarafından çok sık dillendirilmektedir. Ancak “bakaya kaldım” diyen kişinin dahi bu kelimenin ne anlama geldiğini bilmediği de aşikar. Bu yazımda “bakaya nedir” ve “bakaya kalmak” ne demektir en anlaşılır bir şekilde izah etmeye çalışacağım.

Bakaya arapça kökenli bir kelime olup Türkçe’ye “arta kalanlar”, “kalıntılar” olarak çevrilmektedir. Kelime birebir Türkçeye çevrildiğinde görüldüğü üzere bir anlam ifade etmemektedir. İşte tam bu anda imdadımıza Türk Dil Kurumu’nun büyük Türkçe sözlüğü yetişiyor. Türk Dil Kurumuna göre bakaya “Askerlik çağına girenlerden son yoklamalarını yaptırarak askerlik kararı aldırdıkları hâlde çağrıldıklarında gelmeyen veya gelip de kıtalarına gitmeden toplandıkları yerlerden ayrılanlar veya ait olduğu yıl içinde toplanamayıp ertesi yıla kalanlar.” şeklinde izah edilmektedir.

Halk arasında bakaya daha çok “yoklama kaçağı” ya da “asker kaçağı” olma durumu ile karıştırılmaktadır. Oysa 1111 sayılı Askerlik kanunu’nun 12.maddesinde bakaya, yoklama kaçağı ve asker kaçağı (firar) durumlarının birbirinden çok farklı 3 tanımlama olduğu anlaşılmaktadır. Şöyle ki;

Madde 12
Yoklamada bulunmayan ve bulunamadıklarına dair bu kanunda yazılı bir mazeret gösterememiş olanlara (Yoklama kaçağı), yoklamada bulunarak asker edildikleri halde istenildikleri sırada gelmeyenlere veya gelipte askerlik yapacakları kıtalara gitmeksizin toplandıkları yerlerden veya yollardan savuşanlara (bakaya), askere girdikten sonra izin almaksızın savuşanlara (firar), askerde iken işleri için veya hastalanarak izin veya tebdilihava aldıkları halde izin veya tebdilihava gününü geçirenlere de (izinsiz), yirmi yaşlarına girmiş oldukları halde isimlerini nüfus (...) kütüğüne geçirmemiş bulunanlara da (saklı) denir.

Bu terimleri birbirine karıştırsak ne olur karıştırmasak ne olur der dediğinizi duyar gibiyim. 1642 sayılı Askerlik Ceza Kanuna göre bu 3 durumda olan yükümlülere farklı oranlarda ceza verilmesi öngörüldüğü için yükümlülerin hangi durumda olduğunu bilmesi alacağı cezayı öngörmesi açısından oldukça önemlidir. Yani yoklama kaçağı durumundayken kendini bakaya olduğunu sanan birisi kesilecek idari para cezasını da yanlış hesaplamış olacaktır.Yani bu tarz askeri terimlerin anlamını bilmek yine kişinin kendisine fayda sağlayacaktır.

Daha anlaşılır bir şekilde ifade etmek gerekirse askerlik muayenesine gederek sevk işlemlerini yaptırıp mazeretsiz bir şekilde birliğine katılmayan yükümlülere bakaya denir.
İnstagram'dan Bizi Takip Etmek İçin 
 
Telegram Grubuna Katılmak için 

Yorumlar