Ana içeriğe atla

2 Yıllık Ön lisans Mezunlarının Askerlik Süresi 2023

2 Yıllık Mezunlara Askerlik Düzenlemesi 

Bilindiği üzere 4 yıllık üniversite mezunları 6 ay kısa dönem askerlik yaparken önlisans, lise ve ortaöğretim mezunları ile hiç bir mezuniyeti bulunmayan 12 ay uzun dönem askerlik yapmaktadır. Yani hiç eğitim almamış, okuma yazması dahi olmayan biri ile 2 yıllık önlisans mezunu halihazırda eşit değerlendirilmektedir. Son zamanlarda Önlisans mezunları için de askerlik süresi açısından bir düzenleme yapılacağına ilişkin haberler kamuoyunda çıktı ancak şu anda gündemde olmadığı açıklandı. Esasen eşitlik ilkesi gereği askerlik süresinde mezuniyete göre kademeli bir düzenleme yapılmalı. Madem askerlik süresi yükümlülerin mezuniyete göre belirleniyor ve buna göre kimi uzun dönem kimi kısa dönem askerlik yapıyor o zaman askerlik süreleri de buna göre belirlenmeli. Yani 4 yıllık bir üniversite mezunu 6 ay askerlik yapıyorsa 2 yıllık üniversite mezunu 9 ay ,ortaöğretim mezununun 12 ay, ilköğretim mezununun ise 15 ay askerlik yapması gibi askerlik sürelerinde alınan eğitime göre bir düzenleme yapılmasının daha hakkaniyetli olacağı ortadadır. En azından zorunlu eğitimin dışında kalan 2 yıllık önlisans mezunları için bu hayata geçirilmeli. Ya da tüm bu eşitsizlikleri kaldırıp tek tip askerlik sistemine geçilmeli ve yükümlülürin mezuniyetine bakılmaksızın herkes belirli bir süre askerlik yapmalı.

önlisans mezunları kısa dönem askerlik
2 Yıllık Mezunların Askerlikleri Kısalacak Mı?
Malumunuz ülkemizde herkesin eşit eğitim alma hakkı yok ki mezuniyete göre askerlik süresi belirlensin. Parası olmayan, çalışmak zorunda olan insanlar genelde liseden sonra üniversite eğitimine devam edemiyor. Ancak parası olanlar devlet üniversitesi olmasa bile en azından özel bir üniversite ile bir şekilde 4 yıllık bir üniversiteden mezun olabiliyor. Diyeceksiniz ki açık öğretim programları var onlar ne güne duruyor? İnanın bu ülkede açıköğretim programlarının yüksek harçlarını dahi yatıramayan binlerce belki de yüzbinlerce insan var. Önce devletin herkese eşit alma fırsatı vermesi gerekir. Daha sonra üniversite mezunu olan ve olmayan arasında askerlik süresi açısından ayrıma gitmesi gerekir diye düşünüyorum. Eğer her vatandaşa eşit eğitim alma fırsatı veremiyorsanız tek tip askerlik uygulamasının çok daha adeletli olacağı aşikardır. Er ya da geç böyle bir düzenlemenin yapılacağından şüphem yok. Zira adaletsizlik gün geçtikçe daha da anlaşılır hale gelmektedir. Binlerce 2 yıllık önlisans mezunu gibi bizde askeribilgiler.com yazarları olarak düzenlemenin yapılmasını sabırsızlıkla bekliyoruz. Gelişmelerden haberdar edecğiz.

Yorumlar

  1. Arkadaşlar Merhaba,

    BU BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR DURUM.

    Ben 1991 doğumluyum 27 yaşındayım ve 2009 üniversite girişliyim. Öğrenim hayatım hala devam ediyor haziranda mezun olacağım. benim problemim şu ki askerlik şubesinden yoklama kaçağı olarak görünüyorum. 8 yıllık azami öğrenim sürem dolduğu için yoklamaya çağırılıyorum. Ancak yaşım 27 yani 29 yaşına kadar kayıt yenilediğim ve harc yatırdığım sürece ki bunları yaptım askerliğimi tecil edebiliyor olmam gerekiyor. Askerlik şubesini aradım ve durumu anlattım benden Ek-G belgesi istediler.

    ŞUBEYİ ARADIM BİLDİĞİM KADARIYLA AZAMİ SÜREN DOLDUĞU İÇİN TECİL OLMAZ DEDİLER.

    Şimdi benim sorum;

    Okul bana azami sürem dolduğu halde EK-G belgesi verir mi?
    Ben Ek-G belgesi ile askerlik şubesine gidersem tecil hakkı elde edebilir miyim?

    cEvap verirseniz çok mutlu olurum.

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Merhaba hocam,
    16.12.1988 doğumluyum. 31.12.2017 tarihinde tecilim bitti. 5 yıldır aynı iş yerinde çalışıyorum. Açık öğretim son sınıf öğrencisiyim ve tek dersim kaldı. Tek dersimin final sınavı haziran ayında olacak. Mezun olmam temmuz ayını bulur. 3 sorum olacak,
    1. Askerlik şubesinden iş yerine kağıt ne zaman gelir? Belli bir süresi var mı? Temmuz ayından önce gelebilir mi?
    2. Temmuz ayında mezun olduktan sonra 4 yıllık üniversite bitireceğim için 2 yıl tecil hakkım var mı? Bazı sitelerde yüksek lisans haricinde 29 yaşından sonra tecil hakkı olmuyor diye yazılar okudum.
    3. Mart, Nisan veye Mayıs aylarında askerlik şubesine gidersem beni hemen askere gönderirler mi yoksa Ağustos celp dönemine kadar tecil hakkım olur mu?
    Bu soruların cevabı çok önemli benim için. Yardımcı olursanız çok sevinirim hocam. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar 96doğumluyum tecilim 2018 aralık son 2yıllık üni okuyorum 14 girişliyim bu sene okulumun son yılı benim için derslerimi veremedim uzadı son yılı mezun olamıyorum yani mayısta okullar kapandıktan sonra tecilimin düşme durumu var mı ve tecil hakkım var mı belli vir süre 2019 başın da gitmek istiyorum askere öyle gerekiyor yani teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öğrenci kaydını aktif olduğu sürece 29 yaş sonuna kadar tecil ettirebilirsin.

      Sil
    2. Hocam yorumu yapan kişiyim yine 7.ay da öğrenciliğim düşüyor benim yani okuldan mezun olamıyorum diyerek okul kaydımı siliyor bunu arayıp birliğe sordum denilen şuydu kaydını aldığından 1 ay için de lise diblomanla gelirsen 2 yıl tecil ettirebiliyorsun dendi yine sormak istedim bunu sizin düşünceniz de bu yönde mi teşekkürler

      Sil
    3. Şubenin dediği gibi lise diplomasıyla tecil ettirebilirsin.

      Sil
  4. Hocam merhaba,
    Çok basit bir sorum olacak. 16.12.1988 doğuluyum. 4 yıllık okulum haziranda bitecek. Okulum bittikten sonra askerlik şubesine gidip 2 sene tecil edebilir miyim? Böyle bir hakkım var mı? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Osman Evet mezuniyet sonrası kaç yaşında olursan ol iki yıllık tecil hakkını kullanabilirsin.

      Sil
  5. iyi akşamlar cuma günü aöf kayıt yenileme var ama ben bu yenilemeyi yapamicam gibi gözüküyor eğer yapamazsam tecilim de bir sıkıntı oluşur mu ? 31.12.2019 tarihine kadar tecilliyim güz dönemi sınavlara girmiştim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıkıntı olabilir kayıt yenilemeni yapmanı tavsiye ederim.

      Sil
  6. Hocam 2018 şubat ayinda ön lisans mezunu oldum askerlik tecil edebilirmiyim edersem kaç yıl

    YanıtlaSil
  7. 93 doğumluyum 2015te ve 2017 2 yıllık okul bitirdim ve tecil yaptırmadım 3 gün önce yoklama kaçağı oldumu öğrendim ve tutanak imzaladım bu yıl dgsye girip aöf 4 yıllığa geçmek istiyorum acaba askerlik şubeye gidersem hemen askere alırlarmı yada celp dönemi tercihi yapabilirmiyim yoksa dgsye kayıt yaptırana kadar birkaç ay daha yoklama kaçağımı kalmalıyım teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hemin 2 yıllık diploman ile şubeye git ve tecil işlemlerini yaptır daha sonra dgsyi kazanırsan zaten sorun olmaz.

      Sil
  8. 2015 MYO mezunuyum. 2 yıllık tecil hakkım kullandım ve 31/12/2017 tarihinde tecilim bitti.Şuan ki durumumda Temmuz ayında üniversite tercihlerimde açıköğretimden 4 yıllık bir bölüme kayıt olsam.Askerliğimi yeniden tecil ettirebilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yoklama kaçağı olduğun için artık tecil ettiremezsin.

      Sil
    2. Şubeye gidip sevk işlemlerini başlattıktan sonra DGS veya sıfırdan 4 yıllık bir bölüme başvursam üniversite kaydımı yaptırsam tecil uzatamaz mıyım?

      Sil
    3. Mücahit,evet sevk günü gelmeden kaydını yaptırırsan tecil alabilirsin.

      Sil
  9. merhaba, onlisansımı derslerimden dolayı uzattigim icin tecil ettirmistim, 2018 sonunda tecilim sona eriyor, okuldan ise haziranda mezun oluyorum, mezun oldugum takdirde 2 yillik mezun oldugum icin tecil etme hakkimi kullanabilir miyim (not: okul uzadigi icin tecil ettirmiş olmam bu hakkimi elimden almis olur mu)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır okulunu geç bitirmen tecil hakkını elinden almaz. Mezun olunca +2 yıl daha tecil hakkın olur.

      Sil
  10. hocam bir sorum olacak ben önlisans mezunuyum tecilim bitti ve muayene oldum ama gitmedim şimdi tekrar önlisans 2 yıllık okusam tecil edebilirmiyim farklı bir bölüm okusam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hayır tecil etmezler. Lisans seviyesinde bir üniversite okuman gerekir.

      Sil
  11. Meraba bi ailede 3 erkek var en buyumuz yapti sonra abimin agustosta askere gidecek ben ise yoklama kacagi gozukuyorum 2 kardes askere gider mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. diğer kardeşin askerde olduğu sürece istersen askerliğini tecil ettirebilirsin. İstersen de gidebilirsin.

      Sil
  12. Hocam ön lisans mezunuyum 2 ay icerisinde diplomami goturmedik 10 gün geçti gitsem ne yaparlar ederler mi tecil

    YanıtlaSil
  13. Hocam merhaba 92 doğumluyum 2011 lise mezunu diplomami 2012 götürdüm 1 yıl kaçak kaldım bilmiyordum 3 yıl tecil bitti çalışma hayatında sonra özel düşündüm ama kaçak yine 9 ay fln kaçak kaldım yine durum belgesi vermediler özel üniversite kayıt oldum o belgeyi vermedim kaçak kaçak 2.5 yıl daha okudum gönderdim C2 hiç tecil olmadı aklıma almıyor bide 7 bin ceza gelmiş hayır öğrenci iken mazeretim var suan önlisans mezun oldum tecil ederlermi etseler para cezası silinirmi mahkemeye dilekçe yazsam yada çünkü üniversite kayıt etmemesi gerekirdi durum belgesi olmasa ne yapmalıyım Admin yardimci olursanız ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesilen idari para cezasını sildirebileceğini sanmıyorum. Ancak cezaya ilişkin sulh ceza hakimliğine itiraz edip şansını deneyebilirsin.

      Sil
    2. Peki tecil olurmu hocam ?kaçak okudum sonucta

      Sil
  14. hocam merhaba 93 doğumluyum 2013 te lisans programına yazıldım 2017 de mezun oldum.2016-2017 de ise önlisans programına kayıt oldum 2018 temmuz ayında mezun olucam ama şimdi hala öğrenciyim.Bundan 6 ay önce askerlik tecilim 01/01/2021 e kadardı şuan 01/02/2019 a düşmüş tecilimi uzatabilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hayır uzatamazsın.Yüksek lisans yaparsan ancak olur.

      Sil
  15. 1994 doğumluyum. 2014 önlisans kayıtlıyım.(uzaktan eğitim) okula sadece harç parasını yatırıyorum.askerlik için 31.12.2018 son tecil tarihi gözüküyor. bildiğim kadarıyla 2 yıllık önlisans ların 4 senede bitirme zorunluluğu varmış. dersleri veremediğim için okul uzamış oldu. harç parasını yatırmaya devam etsem tecilim uzarmı? teşşekkürler.

    YanıtlaSil
  16. Merhabalar, ben 2 yillik on lisans mezunuyum ve mezun olduktan sonra 2 yil tecil ettirdim. Acaba YKS ye girip 0 dan 4 yillik lisansa baslasam askerligimi tecil ettirebilirmiyim? Simdiden cok tesekkurler, Allah razi olsun

    YanıtlaSil
  17. hocam merhaba 13.05.2018 tarihinde önlisans açıköğretimden mezun oldum ama yks ile lisans kazanmak istiyorum üniversite sonuçlarına mezun olduğum tarihten 3 ay süre var 1 ay için tecil ettirirsem lisans sonrası 2 yıllık tecilimden kalan süre devam eder mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tecilini yaptır. Lisans sonrası tecil hakkından eksilmez ikisi farklı şeyler.

      Sil
  18. Hocam iyi geceler öncelikşe bu forum için çok teşekkür ederim ben 2017 haziran ayında ön lisanstan mezun oldum 88 temmuz doğumluyum sanırım yoklama tarihim şubatın dördündeydi ancak gitmedim ön lisanstan mezun olduktan sonra 2 yıllık tecil hakkım varmış benim tecilin 2017 yılının sonunda bitti şimdi askerlik şubesine gitsem 2 yıl tecil ederler mi yoksa bakaya kldığım için tecil hakkım yandı mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet haziran 2019 tarihine kadar tecil ettirebilirsin ancak yoklama kaçağı durumuna düştüğün için idari para cezasını ödemek zorundasın.

      Sil
  19. Hocam cevaplarınız için çok teşekkür ederim ön lisanstan mezun olduktan sonra 29 yaşını tamamlasak bile diplama ile 2 yıl daha tecil hakkımız var mı yani ben haziran 2017 de mezun oldum ve 2018 itibari ile 29 dan gün aldım bana 29 yasındaysan mezun olduktan sonra yasından dolayı tecil hakkın yok dendi kpss ye hazırlanıyorum ve bu benim için çok önemli saygılar

    YanıtlaSil
  20. merhabalar 2015 te 2 senelik önlisans mezunu oldum ocak ayında. dgs sınavına girmek adına asker kaçağı olmamak için askerliği tecil ettirdim 2015 martta sonrasında dgsyi kazanıp şimdi lisans diploması aldım. lisans diplomam ile tekrar gidip tecil ettirebilir miyim? Yoksa hakkım bitti mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet lisans mezunu olduğun için + 2 yıl daha tecil hakkın var.

      Sil
  21. İyi akşamlar ben önlisans nezunuyum. Açıköğretimden 4 yıllık başka bir bölüm okusam kısa dönem askerlşk yapabilirmiyim

    YanıtlaSil
  22. İyi akşamlar ben önlisans nezunuyum. Açıköğretimden 4 yıllık başka bir bölüm okusam kısa dönem askerlşk yapabilirmiyim

    YanıtlaSil
  23. Merhaba, önlisans ikinci sınıf öğrencisiyim bu sene mezun oldum fakat ilk dönemden dersim kaldı, şubatta mezun oluyorum. Sorum, tecilim devam ederken şubatta askere gidebilir miyim? Tşkler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3 ders sınavına girebilirsin 21 temmuzda niye şubata bırakıyorsun

      Sil
  24. Selamlar, ben 23 yaşında ön lisans mezunuyum bu yıl mezun oldum ve daha önceden askerliği kendim tecil ettirmiştim.Yani tecil devam ederken okula gittim.Şimdi ben hiç bir gerekçe göstermeyerek askerliği tecil ettirebilir miyim ? Ve 4 yıllık açık öğretime geçersem askerlik tecil olur mu ?

    YanıtlaSil
  25. 2018 tecil hakkimi kullandim ancak bi sorum var simdi ben 2 senelik uni gidecem bu tecil surem +1 sene uzarmi ?

    YanıtlaSil
  26. İyi günler. 2 yıllık üniversiteyi 3 yılın sonunda bu sene bitirdim. Alttan dersim kalmadı. 31.12.2019 tarihine kadar tecil’li görünüyorum ama okulun bittiği taktirde 2 ay içerisinde askeriyeye başvurmam gerektiği yazıyor. Tekrar br tecil hakkım olur mu yoksa askere gitmem mi gerekir?

    YanıtlaSil
  27. Herkese merhaba, 1992 doğumluyum. Lise den 2010 yılında mezun oldum ve askerliğimi lise diplomam ile tecil ettirdim. Şimdi önlisans bölümünü bitirdim, ben şimdi bu sefer üniversite diplomam ile askerliğimi 1 yada 2 yıl ne oluyorsa tecil ettirebiliyormuyum ?

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  28. hocam iyi aksamlar BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR DURUM VAR 2016 önlisans bölümü mezunuyum ve tecilim bu sene sonunda bitiyor tekrar tecil ettirmek için tEMEL YETERLİLİK sınavına girdım (tyt) ancan ondanda sadece 2 yıllık bölümler tecil ediliyormuş benim sorm şu tekrar tecil nasıl ettirebilirim yardımcı olursanız cidden cok sevinirim.......

    YanıtlaSil
  29. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  30. 2015 MYO mezunuyum. 2 yıllık tecil hakkım kullandım ve 31/12/2017 tarihinde tecilim bitti.(2 kez trafik polisine GBT'ye girdim, para cezası yedim.)
    Şuan tercih sonuçları açıklandı bir lisans bölümüne yerleştim eylül ayında kayıt işlemlerini gerçekleştireceğim.
    Bundan sonraki süreçte yeniden tecil işlemi yapmak için ne yapmamı önerirsiniz?

    YanıtlaSil
  31. 2014 önlisans kayitliyim. azami öğretim hakkım dolduğu için bu dönem kaydım silinecek. e devletde öğrenciliğim devam ettiği sürece 31.12.2018 tarihine kadar tecilli gözüküyorum. eğer okuldan kaydım silinirse askerliğe basvurmammi gerekiyor.

    YanıtlaSil
  32. 2013 onlisans mezunuyum 2 yıllık tecil hakkımı kunlanabilirmiyim

    YanıtlaSil
  33. hocam 2 yıllık üniversiteyi bitiremedim. 2018de tecilim bitiyor tekrar tecil ettirebiliyor muyum ne yapmam gerekiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öğrencilik aktif ise ve 29 yaşından küçük isen tecil ettirebilirsin.

      Sil
    2. anladim. okuldan kaydimi sildiler. yeniden uni kaydi yapsam gecerli olurmu peki

      Sil
    3. Bu sene sonuna kadar yeniden kayıt yaptırırsan tecil hakkın olur.

      Sil
    4. bu senin kayıtları bitti. gelecek sene üniversite sinavina girip, tekrarmi kayit yapmam lazim.

      Sil
    5. Hocam kaydımı yenileyemedim çünkü bana tanılan süre içerisinde okulu bitiremedim 6 sene şimdi 2018 yılında tecilim bitiyor 24 yaşındayım tecil ettirebilir miyim ne yapmam gerekiyor ?

      Sil
    6. başka bir önlisans programına kayıt yaptırmış olsaydın tecil ettirebilirdin.

      Sil
  34. Hocam merhaba, daha öncede yazmıştım.Bugün askerlik şubesine gittim net bi sonuç alamadım bir öneriniz var mıdır?

    Durumu özetliyorum 95 doğumluyum, 2015'de önlisans mezunu oldum, mezuniyet sonrası 2 yıl tecil hakkımı kullandım ve 31/12/2017 tarihinde tecilim bitti bir senedir yoklama kaçağıyım.
    Geçtiğimiz ay Atatürk Üni Açıköğretimden bir lisans programına kayıt oldum.

    Şubeye daha önce gittiğimde üniversiteden Ek-C2 belgesi alıp gelmemi söylemişlerdi.Okuldan istedim ve bu sabah Kk-C2 belgem ile gittiğimde.Bana "Sen nasıl Ek-C2 belgesi aldın, senden askerlik durum belgesi istemediler mi senin öğrenci olarak almamaları gerekiyor.Bir yanlışlık var.Ayrıca "önlisans mezuniyet sonrasındaki 2 yıl içerisinde kayıt yapsaydın olurdu şimdi olmaz" dediler.
    Sizin belirttiğiniz sevk alıp(kaçak durumundan kurtulup) sonra yeniden gidip öğrenci belgesi ile tecil ettirme işlemini sordum ama net bir cevap veremedi istersen sevkini başlatabilirsin falan dedi.
    Başka bir şubeye gidip sormamda yarar var mı sizin bir öneriniz var mıdır? Yardımlarınızı rica ediyorum.

    YanıtlaSil
  35. 2 yıllık üniversiteyi 2018 yılında bitirdim. Üniversite okuduğum süre içinde askerlik kağıdı hiç gelmedi. Bunun sebebi ne olabilir ? Diğer sorumda şuanda mezun olduğum için ne kadar süre askerliği tecil ettirebilirim
    ? yanıtlarsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
  36. Hocam şuanda 2 yıllık önlisans okuyorum aöf den.suan tecil belgemde 30.12.2021 tarihine kadar askerlik yönünden bir sakınca yoktur yazıyor.fakat üsttede bilgi olarak öğrenciliği sona erdiği veya bittiği taktirde 2 ay içerisinde askerlik şubesine başvurmam gerektiğini söylüyor.ben 1994 doğumluyum ve şuan üniversite 2. Sınıftayım okulu bu sene tam süresinde yani uzatmadan bitirirsem önlisans mezunu olursam ne kadar süre ve kaç yaşına kadar tecil edebilirim askerliği

    YanıtlaSil
  37. Hocam merhaba ben 2018 haziranda myo dan mezun oldum benim normalde tecilim 31 12 2020 ye kadar idi. E devletten tekrar baktığımda aynı gün 1.02.2019 tarinde tecilim bitiyor diye yazıyor ben daha dgs ye hazırlanıyorum bu yıl tekrar tecil ettirebilme şansım varmı? Acil

    YanıtlaSil
  38. Merhaba 2 yıllık ön lisans okuyorum tecil sürem bitti yoklama kaçağı görünüyorum okulda kaydım var tek ders sınavına giricem yarın tecil süremi uzatabiliyormuyum çok acil cevap teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  39. Merhaba ben önlisans mezunuyum yeni askerlik sisteminde yedek astsubay olmam gerekirken er olarak yapmam uygun görülmüş sevk tarihim 20 agustos 2019 bunun hakkında bilgi almak istiyorum.

    YanıtlaSil
  40. Hocam merhaba ben bu sene 2 yıllık önlisans programını bitiricem e devlette mezun olduktan sonra 2 ay içinde tecil işlemini yapınız diyor askeriyeye kendim mi gitcem yoksa onlar mi çağrıcak bide nereye gitmem gerekiyor

    YanıtlaSil

Yorum Gönder