Ana içeriğe atla

Asker Erler ve Yedek Subaylar Oy Kullanabilir Mi?

Askerler Oy Kullanabilir Mi?
1111 sayılı askerlik kanununa göre askerlik yükümlülüğünü yerine getirmekte olan er ve erbaşların seçimlerde oy kullanıp kullanamayacağı hususu merak edilmektedir. Yaklaşan 31 Mart 2019 yerel seçimleri de bu merakın alevlenmesini sağladı. Özellikle Şubat celbinde askere gidecek olanlar seçim günü kışlada olacakları için endişeliler. Bunun cevabını vermek için öncelikle Anayasamıza göre kimlerin seçimlerde oy kullanabileceği ile kimlerin seçimlerde oy kullanamayacağı açıkca düzenlenmiştir.
  • Askeri öğrenciler
  • Silah altındaki er ve erbaşlar
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlar
  • Taksirli suçlar hariç ceza infaz kurumunda bulunan hükümlüler
  • 18 yaşından küçük Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları

Yedek Subaylar Oy Kullanabilir Mi?
Yukarıdaki maddelerden de anlaşılacağı üzere askerlik hizmetini yapan er ve erbaşlar seçimlerde oy kullanamaz. Ancak lisans veya lisansüstü mezunu olup askerlik yükümlülüğünü uzun dönem yedek subay olarak yani asteğmen olarak askerlik yapanların durumu farklı. Her ne kadar onlarda zorunlu askerlik hizmeti kapsamında silahaltında bulunsalar da adaylık yani öğrencilik dönemi bitmiş ise seçimlerde oy kullanabilir. Yani asteğmen olarak görev yapan yükümlüler istemeleri halinde seçimlerde oy kullanibilir.

Bunların dışında hali hazırda sözleşmeli er ve erbaş olarak görev yapanlar ile uzman, assubay ve subay olarak Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan profesyonel askerler de seçimlerde oy kullanabilir.

İnstagram'dan Bizi Takip Etmek İçin 
 
Telegram Grubuna Katılmak için 

Yorumlar