Ana içeriğe atla

Uzman Erbaş, Onbaşı, Çavuş Maaşı 2023

Uzman Erbaşlar Ne Kadar Maaş Alıyor?
Uzman Onbaşı ve Uzman Çavuşlar ya da son dönemdeki adıyla Uzman Erbaşların güncel maaşları ne kadar merak edilmektedir. Aslında bunu net olarak söyleyebilmek mümkün değildir. Zira maaşlarda birçok değişken bulunmaktadır. Türk Silahlı Kuvvetlerinde 3 ayrı uzmanlık vardır. Bunlar Jandarma Genel Komutanlığında bulunan uzman jandarmalar, (15 Temmuz darbesi sonrası TSK'dan ayrılarak İçişleri Bakanlığına bağlandı) Uzman Onbaşı ve Uzman Çavuşlardır. Bu sayılan uzmanların görev yeri, sınıfı, medeni durumu, çocuk sayısı gibi çeşitli faktörlerden dolayı maaşlarda farklılık bulunmaktadır. Buna göre ortalama olarak uzman çavuşlar ülkemizde 17000 TL maaş almaktadır. Ancak birinci derecede terör bölgelerinde görev yapan uzmanlar bu maaşa ek olarak terör tazminatı da almaktadır.
uzman onbaşı maaşı
  • Uzman Erbaş olmayı düşünen adaylar uzmanlık hakkında bilgi sahibi olabilmeleri için  sitemizi ziyaret eden bir uzman çavuş tarafından "uzman çavuş kimdir" başlıklı yazısını aynen paylaşmak istiyorum. Gerçekten uzman çavuşluğun ne kadar zor bir meslek olduğunu çok güzel açıklamış.
Uzman Çavuş Kimdir?
21 yaşında gençliğinin baharında gönlünü vatana adamış saf, temiz yiğitlerdir. Türk Silahlı Kuvvetlerinin şimdiye kadar en çok şehit vermiş rütbesidir. Ancak kimse bu yiğitlerin sorunlarını hangi şartlar altında çalıştıklarını düşünmezler. 18/03/1986 tarihinde çıkartılan 3269 sayılı uzman erbaş kanunu kapsamında noterden onaylı sözleşmeyle göreve başlarlar. 25 yıl görev süresi vardır ancak tayin yönetmeliği olmadığı için bu sürenin yaklaşık 4/3'ü ev götürülemez yerlerde eşlerinden ve çocuklarından ayrı geçer. Senede yalnızca 30 gün anne babalarını görebilir. Ordu evleri, askeri gazinolar ve kamplara alınmazlar. Giremezler. Birlik içinde muvazzaf personel için ayrılmış tuvaletlere bile girmeleri yasaktır. Dağda, operasyonda görevde en ağır onlar kullanır onlar taşır. Ancak Subay Astsubaylara devlet tarafından sivilde kendilerini koruyabilmeleri için verilen beylik tabancası uzman çavuşlara çok görülür ve verilmez. Bu yiğitler yine darılmaz kırılmaz göreve başladıktan 6 ay sonra dilekçe vererek kendi paralarıyla silah almak ister ancak dilekçeleri 1 yıldan önce dönmez. Her zaman ordunun üvey evladı muamelesi görürler. 90 gün hasta olursa meslekten atılır. Sabah içtimalarında birlik komutanlarından "siz bu mesleği bilerek seçtiniz beğenmiyorsanız gidin" şeklinde sözler duyar. Yeri gelir kendi düğününe bile gidebilmek için birlik komutanın keyfini bekler. Bayram seyran bilmez. Şehit olduklarında ise televizyonlarda bir kaç saniyelik haber olup unutuluverir.

Yorumlar

  1. İyi uzman olmak istiyorum mesleki olarak

    YanıtlaSil
  2. Uzman onbaşı olmak istiyorm ne yapmam lazım nasıl baş vura bilirim yaşım 27.

    YanıtlaSil
  3. 1994 dogumluyum Mesleki belgem yok lise mezunu da deyilim uzman erbaş yada onbaşı olabilirmiyim

    YanıtlaSil
  4. Uzman çavuş olmak istiyorum ne yapmam gerek

    YanıtlaSil
  5. Uzman on basi ile uzman erbas arasindaki fark nedir uzman onbasi kısladamı kalır.

    YanıtlaSil
  6. Slm ben 20.08.1991 doğumluyum uzman doğumluyum uzman çavuş başvuru da bulunmak istiyorum yaşım uygun mu teşekkürler

    YanıtlaSil
  7. Ben bayanım uzman çawuş olabilirmiyim 21 yasndayım açıktan lise okuyorum

    YanıtlaSil
  8. Benim yaşım 27 uzman onbaşı olabilir miyim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder