Ana içeriğe atla

Anıtkabir Saygı Nöbetçisi Nasıl Olunur?

Anıtkabir Saygı Nöbetçileri
Ulu önder Mustafa Kemal ATATÜRK ebediyete göç edeli tam 80 yıl oldu. 10 Kasım 1938 yılından  sonra NAAŞI 15 yıl gibi kısa bir süre etnografya müzesinde ki misafirliğinin ardından 10 Kasım 1953 günü özel olarak tasarlanan anıtkabir e nakledildi. Türk milletinin kalbinin attığı yer olan anıtkabir bilinen siluetinin yanı sıra bilinmeyen birçok gerçeği de 60 yıldır derinliklerinde saklıyor. Anıtkabir'in mimarisi dışında ataya saygının sembolü olan saygı nöbetçisi Mehmetçiklerde oldukça ilgi çekiyor.

Büyük önder Mustafa Kemal ATATÜRK' ün ebedi istirahat ahı anıtkabir in yorulmaz koruyucuları saygı nöbetçileri. Saygının sembolü bu kahraman askerlerimizin eğitimlerinden tören hazırlıklarına nöbet değişimlerinden görev esnasındaki ciddiyetlerine kadar tüm ayrıntıları bu yazımızda bulabilirsiniz. Anıtkabir'in birçok noktasında saygının yansıması bu özel askerler nöbet tutuyor. Kendilerine özgü tören yürüyüşleriyle yaptıkları nöbet değişimleri görülmeye değerdir. Saygı nöbetçilerinden oluşan tören askerleri anıtkabir ve devlet mezarlığında düzenlenen törenlerde de görev alıyor.

Anıtkabir Saygı Nöbetçileri Nasıl Seçilir?
Muhafız ve merasim bölüğünün görevi anıtkabir e içten ve dıştan gelebilecek olası her türlü saldırıyı bertaraf etmek ve anıtkabirdeki tören hizmetlerini kesintisiz olarak yürümesini sağlamaktır. Muhafız ve merasim bölüğü, ulu önder Atatürk'ün aziz hatırasını yerli ve yabancı misafirlerin huzurunda ona yakışan şekilde yaşatmak ve ona duyulan sevgi ve saygıyı her fırsatta göstermek için anıtkabir personeli olarak görev yaparlar. Bölükte görev yapan askerlerin %50'si acemi birliklerinden anıtkabir komutanlığınca diğer yarısı ise kuvvet komutanlıklarınca seçilerek tertip edilmektedir. Acemi birliklerinde yapılan seçimlerde askerlerle tek tek mülakat yapılır Antabari ve Türk askerini en iyi şekilde temsil edebilecek Mehmetçikleri büyük bir özenle belirlenir. Anıtkabirde 2 saatlik nöbetleri süresince hareket etmeyen, nöbet değişimleri ilgiyle izlenen saygı nöbetçileri özel olarak seçiliyor. En kısasının boyu 1.80 olan bu askerler özel bir eğitimden ve dayanıklılık testinden geçiyor.

Anıtkabir Saygı Nöbetçilerinin Eğitimi Nasıl Yapılır?
Acemi eğitimin müteakip Anıtkabir'e gelen askerler ilk günden itibaren yoğun bir eğitim programına alınır. Özellikle 2 saat süren ataya saygı nöbetine çıkabilmesi için askerlerin zorlu bir eğitim sürecinden geçmesi gerekir. Bu eğitim sürecinde dayanıklılık disiplin ve hareketlerin eş zamanlı yapılmasının üzerinde durulur. 4 hafta süren eğitimlerin ardından başarılı olan askerler atanın huzurunda saygı nöbeti tutmaya ve mozoleye çelenk koymaya çıkmaya hak kazanır. Saygı nöbetçileri her gün ikişer saatlik iki defa olmak üzere 4 saatlik nöbetlere çıkar. Bunun haricinde gün içerisinde icra edilen mozoleye çelenk koyma törenlerine de katılır. Bunlardan arta kalan  zamanlarında ise eğitim ve spor faaliyetlerini icra etmektedirler. 

Anıtkabir Saygı Nöbetçilere Topuktan İğne Yapılıyor Mu?
Ziyaretçiler askerlerin nöbetlerdeki duruşuna inanamadıkları için istemeden de olsa topuklarından iğne yapıldığına dair söylentiler çıkarmaktadırlar. Ancak Türk askerinin atasının huzurunda 2 saat kıpırdamadan durabilmesi için hiçbir ilaca ve maddeye ihtiyacı yoktur. Yürüklerdeki Atatürk sevgisi ve aldığı eğitim sayesinde askerlerimiz iki saatlik süreyi kolaylıkla geçirebiliyorlar. Yapılan resmi törenlerde saygının sembolü askerlerin hepsine ayrı bir görev düşüyor. Tören yürüyüşleri aslanlı yoldan başlıyor. Askerler yürüyüş nizamına uygun olarak tek tek görev yerlerine ayrılıyor. Tören yürüyüşü mozoleye çelenk koymakla son buluyor.
Anıtkabirde Saygı Nöbetçisi olarak askerlik yapan bir er şöyle demektedir: "Anıtkabirde atamızın huzurunda nöbet tutmaya layık görüldüğümüz için mutluyuz. Bizler burada yüce Türk milletinin atasına olan sevgisini ve saygısını temsil ettiğimizin bilincinde olup görevimizi en iyi şekilde yerine getiriyor ve Türk askerini tüm dünyaya tanıtıyoruz. Anıtkabirde görev yapmak herkese nasip olmaz. Bizde bu yüzden kendimizi şanslı hissediyoruz. Anıtkabir'e geldiğimiz andan  itibaren komutanlarımız bizi özellikle disiplin, dayanıklılık ve bir birlerimizle koordineli hareket etme konularında sıkı bir eğitim sürecinden geçiriyorlar. Bu eğitimlerimiz sonucunda bazı arkadaşlarımız başarılı olamayıp aramızdan ayrılmaktadır. İki saatlik sürede kıpırdamadan durmamızda bize en çok güç veren şey ise içimizdeki Atatürk sevgisidir. Biz saygı nöbetçileri olarak gücümüzü ulu öndere olan sevgimizden alıyoruz. Onun aziz hatırasını milyonlarca yerli ve yabancı ziyaretçiler önünde gururla yaşatıyoruz."

Her daim atanın huzurunda bir milim hareket ederse canından çok sevdiği atasına saygısızlık olur diye nöbet boyunca taş kesiliyor atasını düşünüyor ve 2 saat sabit durmak meşakkat gelmiyor bu saygı abidesi Mehmetçiklere. Tıpkı bir heykel gibi hiç kıpılmadan tuttukları nöbet görenlerde hep hayret hem de hayranlık uyandırıyor. En çok merak edilen soruysa bu saygı nöbetçileri bu kadar süre nasıl hareketsiz durabiliyor ? Halk arasında çok konuşulan saygı nöbetçilerinin topuklarından  iğne yapıldığını iddialarına ise gülüp geçiyorlar.

Askerlerin nöbet sırasınca hareketsiz durmaları gelen ziyaretçileri çok şaşırtıyor. Özellikle çocuklar saygı nöbetçilerinin heykel olup olmadığını anlamak için silahlarını almaya veya onları hareket ettirmeye çalışıyor. Saygı nöbetçileri günün büyük bir bölümünü askeri nizam ve disiplini içerisinde geçiriyor. Sabahın erken saatlerinde kalkan askerler tıraşından elbisesine kadar her şeyine büyük önem göstermek zorundadır. Askerler yaptıkları hassas göreve uygun olmak için beslenmelerine de oldukça dikkat etmek zorundalar. Komutanlar tarafından tören öncesi sıkı bir kontrolden geçiyorlar. Rahatsızlığı olan Mehmetçik törene çıkarılmıyor. Tabi askerler 24 saat nöbet tutup törene çıkmıyor. Boş zamanlarında da mini golf den futbol maçına kadar birçok etkinlikle günün yorgunluğunu üzerlerinden atmaya çalışıyor.

İnstagram'dan Bizi Takip Etmek İçin 
 
Telegram Grubuna Katılmak için 

Yorumlar

Yorum Gönder