Ana içeriğe atla

Askerde İzin Süreleri 2023 İzinden Geç Gitmenin ve Firar Etmenin Cezası

Askerde İzin Süreleri
Her ay başına 1 gün olmak üzere toplamda 6 gündür. Bu 6 güne ilaveten hava değişimi , istirahat halinde 6 gün daha izin vardır. Ancak Bu 12 günden fazla kullanılan izinler askerlikten sayılmaz.

*Maksimum 3 gün olmak kaydıyla erken terhis ödülü vardır. Birinci birlik komutanı bu ödülü verebilir. 

Yedek Subay ve Astsubayların bütün özlük hakları aynıdır. Kıdem ve maaş dışında. 3 ay acemi birliğinde eğitim alanlar için 24 gün. 1 ay acemi birilğinde eğitim alanlar için 28 gündür. Mazeret izni bu izinlerin yarısı kadardır.

Askerden Firar Etmenin ve İzinden Geç Gitmenin Cezası
Askerlik Ceza Kanununda; askerlik sevk işlemlerinizi tamamlayıp, askerlik yeri ve birliğinize katılış tarihiniz belli olduktan sonra acemi birliğine geç katılmanın cezası ayrı, askerlik yükümlülüğünüzü yerine getirirken firar etmenin cezasının ayrı bir cezası vardır. Tüm işlemlerini tamamlayıp ilk defa silahaltına alınacak yükümlülerin birliklerine katılmamaları halinde bakaya işlemi uygulanır. Bakaya Kalmanın Cezasına şu yazımıza göz atarak öğrenebilirsiniz. Bu yazımız özellikle askere bir kaç gün geç katılsam ne olur diye merak edenleri ilgilendirmektedir.
1632 Sayılı Askerlik Ceza Kanunu 66.Maddesi şöyle der;

a) Kıta'sından veya görevi icabı bulunmak zorunda olduğu yerden izinsiz olarak altı gün-den fazla uzaklaşanlar,
b) Kıta'sından veya görevini yapmakta olduğu yerden izin, istirahat veya hava değişimi alarak ayrılanlardan, dönmeye mecbur bulundukları günden itibaren altı gün içerisinde özürsüz olarak gelmeyenler bir yıldan üç yıla kadar haps olunur.
Aşağıda yazılı hallerde hapis cezası iki yıldan aşağı olamaz.
a) Suçlu, silah, mühimmat ve bunların teçhizat veya nakil vasıtalarından ve hayvanlardan birini veya ordu hizmetine tahsis edilen herhangi bir şeyi beraberinde götürmüş ise;
b) Suçlu hizmet yaparken kaçmış ise;
c) Suçlu mükerrir ise; 

* Yani bir asker birliğine 6 güne kadar geç katılır ise veya firar eder 6 günden fazla kıtaya dönmez ise ceza alır. Örneğin herhangi bir sebepten ötürü özürsüz olarak izinden kıtasına 4 gün geç giden ya da askerdeyken firar eden ve 4 gün kıtasına dönmeyen asker, sadece 4 gün geç terhis edilir. Ancak 6 güden fazla olursa yukarıda belirtilen oranlarda ceza alır.

Yorumlar

  1. iyi akşamlar benim pazartesi günü usta birliğine katılmam gerekiyor 1 gün geç katılsam problem olur mu? ya da sadece 1 gün mü askerliğim uzar.bilgilendirirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  2. Valla bende onu araştırıyor um

    YanıtlaSil
  3. Iyi günler benim eylülde teslim olmam gerek fakat bir iş gereği bir yıl kaçak olsam gitmesem cezası nedir?

    YanıtlaSil
  4. Arkadaşlar ben evcideyim 1 gün geç dönsem ne olur

    YanıtlaSil
  5. Bende kanuni izin deyim 1 gün geç dönsem nolur

    YanıtlaSil
  6. 15 gün geç gidecem diksiyon sınavına gircem

    YanıtlaSil

Yorum Gönder