Ana içeriğe atla

Atatürk'ün Cenazesini Kim Yıkadı Namazı Nasıl Kılındı?

Atatürk'ün Naaş ı Nasıl Yıkandı?
Atatürk'ün naaş ı tahnit işlemine başlamadan önce o zamanın İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden olan Ordinaryüs Prof. Dr Mehmed Şerafettin Yalta'ya gözetimi altında İslami geleneklere uygun olarak yıkanmıştır. 

Atatürk'ün Cenaze Namazı Nasıl Kılındı?
Atatürk'ün tabutu üzerine uğruna yıllarca mücadele ettiği Türk bayrağı örtülmüş bir şekilde Dolmabahçe sarayının muayede yani kabul salonuna alındı. 16 Kasım 1938 Çarşamba günü naaş ziyarete açıldı. 17 Kasım saat 24:00'a kadar ardı arkası kesilmeyen insan seli aktı Dolmabahçe'ye. Halkın yoğun ilgisi üzerine sarayın kapıları kapatılamadı. Ziyaret sabaha kadar sürdü. İzdiham o kadar fazlaydı ki bütün tedbirlere rağmen 11 kişi kalabalık içerisinde ezilerek hayatını kaybetti. 40 kişiden fazla kişi ise yaralandı.

Yaşanan izdiham nedeniyle naaş ın bir camiye götürülerek cenaze namazının kılınması dinen şart olup olmadığı devrin büyük din alimlerinden Şerafettin Yalta ya sorulmuş Yalta ya böyle bir şeri kural olmadığını fakat birde Diyanet İşleri Reisi Mehmet Rıfat Börekçiye sorulmasını istemişti.  Cumhuriyetin ilk diyanet işleri başkanı olan Mehmet Rıfat BÖREKÇİ, Yaltanın kanaatini paylaşarak şöyle demiştir. "onun cenaze namazı tertemiz hale getirdiği bütün vatanda bu far azanın yerine getirilebileceği her yerde kılınabilir" Atatürk'ün cenaze namazı 19 Kasım 1938 Cumartesi günü saat:8:10 geçe Dolmabahçe sarayı muayede salonunda Şerafettin Yalta tarafından kıldırılmıştır.

İnstagram'dan Bizi Takip Etmek İçin 
 
Telegram Grubuna Katılmak için 

Yorumlar

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Selamın aleyküm reis ben 1999 Eylül 4 doğumluyum ankara haymana kütüklüyüm celbim ağustos ama ben erken sevk talebinde bulundum 15 ocakta muayene oldum ve erken sevk isteyip şubat istedim bana sadece görevli sordu erken sevk istiyormusun diye bende evet ddim bana verilen kağıtta 01.02.2019tarihine kadar askerlik yönünden sakıncası yoktur diyor muhtemel sevk tarihi 01.02.2019yazıyor ben çok erken istedim diye erken sevk im kabul olur mu yoksa kalırmıyım ona göre işimi bırakcam kolay gelsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 11 Ocak 2019 tarihinde e Devlet 11 Ocak 2019 tarihinde durumun belli olacak.

      Sil
  3. 18 12 1999 mardin derik doğumluyum eskişehir mihalıççık ta ikamet ediyorum muayene olamadım yoklama kaçağı olursam ne zaman giderim askere

    YanıtlaSil

Yorum Gönder