Ana içeriğe atla

4 Yıllık Mezunlar Askerde Kalabilir mi 2023

Askerde tezkere bırakıp kalınır mı ?
Askere gitmediğiniz için askerde kalmayı düşünebilirsiniz ancak askere gittiğiniz zaman bu fikriniz eminim değişecektir. Sivilde hiç iş imkanınız yoksa ancak askerde kalmak düşünülebilir. Neyse sorunun cevabına gelelim askerde kalmak, tezkere bırakmak diye bir şey yok. Eskiden varmış böyle bir uygulama ancak artık askerde tezkere bırakmak diye bir şey yoktur. Ancak askerdeyken lisans mezunları sözleşmeli subaylık ve astsubaylık sınavlarına girebilir lise mezunları uzmanlık sınavlarına girebilir. İlkokul mezunları da sözleşmeli erlik sınavlarına girebilir eğer yazılı sınavı kazanırsa profesyonel asker, uzman, astsubay yada subay olarak kalabilir.

Askerdeyken zaman zaman duyurular, ilanlar yapılır. İşte uzmanlık sınavı var girmek isteyenler başvursun yada sözleşmeli astsubaylık sınavı var başvurmak isteyen var mı şeklinde söylerler zaten alayın yada birliğin çeşitli yerlerine broşürler asılır bi şekilde ne zaman ne sınavı var haberiniz olur. Askerdeyken bu tür sınavlara girip kazanırsanız mülakatta işiniz kolay olur çünkü zaten asker olduğunuz için sizin ekstra bir avantajınız olur bu şekilde askerdeyken eğer ömrünüzün sonuna kadar asker olarak kalmak isterseniz sınavlarına girebilirsiniz.

Son dönemde yaşanan subay ihtiyacı nedeniyle askerliğini uzun dönem yani yedek subay olarak yapan lisans mezunlarına tezkere bırakma yolu açıldı. Bu konuda Milli Savunma Bakanı Fikri IŞIK'  2016 yılında yaptığı açıklamada orduda ki teğmen ihtiyacını karşılamak için böyle bir uygulamaya gidileceğini açıkladı. Ancak zannedilenin aksine asteğmenler tezkere bırakıp direk teğmen rütbesiyle orduda kalmıyor. Dış kaynaktan subay alımı şeklinde yapılan sınavlara katılan sınavda başarılı olan asteğmenler orduda teğmen olarak kalabilecek.

Yorumlar

  1. Sözlesmeli assubaylik icin ne zaman alim olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kardesim bunlar abartiyor yok sinava giricekmissin kazancakmissin falan sinav dedigi atlayip zipliyosun klasik seyler sonra teskere birakirsin kalirsin

      Sil

Yorum Gönder