Kamuoyunda son çıkan bir habere göre 1 milyona yakın ülkemizde hali hazırda yoklama kaçağı, bakaya ve asker kaçağı bulunmaktadır. Hal böyle olunca insanlar bu durumun adli sicil belgesinde yani sabıka kaydında çıkıp çıkmadığını çeşitli nedenlerden ötürü merak etmektedir. Bu durum daha çok GBT ile Adli Sicil Sabıka Kaydının birbirine karıştırılmasından kaynaklanmaktadır. Öncelikle bu iki tanımın ne olduğuna bi göz atalım.
Adli Sicil Sabıka Kaydı Nedir?
Vatandaşların kesinleşmiş ceza ve güvenlik tedbirlerine mahkûmiyete ilişkin bilgilerinin bulunduğu kayda adli sicil kaydı denir.
GBT Nedir?
Genel Bilgi Tarama kelimesinin baş harflerinden oluşan GBT sabıka kaydı olanların yanı sıra asker kaçakları, hakkında yakalama emri bulunan aranlar şahısların bilgilerinin bulunduğu bir sistemdir. Bir kişinin GBT de kaydının bulunması adli sicil kaydı yani sabıka kaydının da o suç konusunun işlenmiş olduğu anlamına gelmez.
Bakaya ve Yoklama Kaçakları Ne Zaman Sabıka Kaydına İşlenir?
Asker kaçakları yani bakaya ve yoklama kaçakları GBT' ye işlenir. Ancak Bu kişiler Adli Sicil Sabıka kaydı aldığında askerlik nedeniyle herhangi bir kayıt çıkmaz. Yani temiz kağıdı alabilir. Ta ki yoklama kaçağı, bakaya ya da asker kaçağı olması durumundan ötürü hakkında bir dava açılıp da dava sonucunda kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı alana kadar. Yani bakaya ya da yoklama kaçağı olmaktan yargılanıp da mahkemeden kesinleşmiş bir ceza aldığınızda artık Adli Sicil Sabıka Kaydına işlenir. Bakaya ve yoklama kaçağı olmaktan dolayı hakkında tutanak tutulan ve idari para cezası ödeyen kimselerin adli sicil sabıka kaydında bu bilgiler işlenmez.
Adli sicil yönetmeliği 8. maddesinde "sırf askeri suçlara ilişkin mahkumiyet hükümleri...adli sicile işlenmez" şeklinde ama siz işlenir demişsiniz.
YanıtlaSil