
Ülkemizdeki özellikle işsizlik sorunu gençlerimizi asker ya da polis olmaya zorlamaktadır. Günümüzde hemen hemen herkesin artık psikolojik sorunları olduğu da aşikar. Gerek ekonomik sıkıntılardan gerekse gelecek kaygısından dolayı gençlerde psikolojik bozukluk haliyle daha da fazla. Bu nedenle geçmişinde psikolojik tedavi görmüş ya da bipolar teşhisi konulmuş bir kişinin polis ya da asker (sözleşmeli er, uzman, as subay, subay) olup olamayacağı merak edilmekte. Bu yazımızda bu merakı gidermek istiyorum ayrıca bipolar bozukluk teşhisi konulan bir kişinin zorunlu askerlik hizmetini de yapıp - yapmayacağını yani muafiyet alıp alamayacağı konusuna da açıklık getirmek istiyorum.
Bipolar Bozukluğu Olan Asker Olabilir Mi?
Bipolar bozukluğu olan bir kişinin profesyonel asker (sözleşmeli er, uzman, as subay, subay) olup olamayacağını anlamak için Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık yönetmeliğine bir göz atmak gerekir. TSK Sağlık yönetmeliğinin (B) ve (D) dilimine giren rahatsızlıkları olan kişiler TSK da görev alamaz. Sağlık yönetmeliğinin Ruh Sağlığı ve Hastalıkları başlığının 115.Maddesinde B ve D Dilimindeki hastalıklar şu şekilde sıralanmıştır.
B.)Tek hecme halinde geçirilmiş psikotik bozukluklar, bipolar bozukluklar.
D.)Bir hecmeden fazla tekrarlayan veya kronik nitelik kazanmış psikotik bozukluklar
Bipolar bozukluğun hem tekrarlayan hali hem de tek hecme halinde geçirilmiş olması TSK da görev almaya engeldir. Yani bipolar bozukluğu olan veya geçmişinde bu hastalığı geçirmiş bir kişi TSK da görev alamaz.
Bipolar Bozukluk Askerlik Muafiyeti
Aynı zamanda zorunlu askerlik de yapamaz. Yani bipolar bozukluktan dolayı hastalara (çürük raporu) muafiyet verilir.
Bipolar Bozukluğu Olan Polis Olabilir Mi?
Bipolar bozukluğu olan bir kişinin polis olup olamayacağını anlamak için de Emniyet Sağlık Yönetmeliğine bakma gerekir. Aynı şekilde D sınıfında belirtilen hastalıkları olan kişiler polislik mesleğine kabul edilmez. D sınıfı şu şekildedir:
Anti sosyal, şizotipal, borderline, paranoid, şizoid kişilik bozuklukları
İleri derece konuşma bozukluğu, nevrotik bozukluklar ve psikosomatik hastalıklar
Psikotik bozukluklar (Bu madde içerisinde bipolar bozukluk da yer almaktadır.)
Kronikleşmiş alkol ve madde bağımlılığı
Psikoseksüel bozukluklar
İntihar girişimleri
Özetle bipolar bozukluğu olan kişiler polis olamaz mesleğe kabul edilmez. Eğer meslekte iken bipolar bozukluğu olduğu anlaşır ise görevden alınır.
Bipolar Bozukluk Nedir?
Bipolar bozukluk toplumda %1 oranında insanda görünen ciddi bir psikiyatrik hastalıktır. Eğer akrabalarda bipolar bozukluk var ise tabi ki bu oran daha da artmaktadır. Anne ya da baba da var ise tek yumurta ikizinde yakın akrabalarda var ise bu %1 oranı 8-10 kat daha artmaktadır. Hastalığın seyrinde isminden de anlaşılacağı gibi mani dönemleri ve depresyon dönemleri vardır. Hastalık ataklar şeklinde görülür. Bazı dönemlerde manik dönemler bazı dönemler de ise depresif dönemler görülür. Birçok hasta ara dönemlerde tamamen sağlıklıdır.
Mani Döneminin Belirtileri Nelerdir?
Mani dönemi çok ilginç bir dönemdir. Hastalarda enerji taşması, coşku hali ve neşe taşması dönemi vardır. Hastalar az uyur ancak az uyumasına rağmen kendilerini hiç yorgun hissetmez. Deyim yerindeyse motor takılmış gibidir. Bir coşku hali vardır. Espiriler yapar. Şarkı söyler. Girdikleri grubu gittikleri ortamı neşelendirir. Cinsel istekleri artar. Aşırı para harcama, insanlara gereğinden fazla yardım yapma gibi davranışlarda bulunabilir. Alkol ve madde kullanımı ne yazık ki bu dönemde fazla olabilir. Kendilerini çok özel seçilmiş kişiler olduklarını düşünebilir. Örneğin kendisini başbakan, peygamber veya belediye başkanı gibi hissedebilir. Bazı hastalar kendisini Allah gibi düşünebilir. Bu dönem 1 saatlik veya 1 günlük bir dönem değildir. Birçok insanın hayatında bazı dönemlerinde çok neşeli çok coşkulu olduğumuz anlar muhakkak olmuştur. Ama bu döneme mani dönemi denilebilmesi için bu sürenin en az 7 gün sürmesi ve çok şiddetli olması gerekir. Kişinin toplumsal ve mesleki işlevselliğinin ciddi şekilde bozulmuş olması gerekir.
Depresyon Dönemi Belirtileri Nelerdir?
Toplumda her türlü psikiyatrik hastalığa depresyon denilmektedir. Aslında çok sık kullanılan yanlış bir kavramdır. Depresyon denilen şey kişinin kendini keyifsiz, mutsuz hissetmesi, hayattan zevk almaması önceden zevk aldığı eylemlere artık katılmaması bunları yapmak istememesi kendini değersiz hissetmesi geçmişte yapmış olduğu şeylerden dolayı pişmanlıklarının olması, uykusunun bozulması, iştahının bozulması, arkadaşlarıyla görüşmek istememesi, intihar düşüncelirin veya girişimlerinin olduğu bir dönemdir.
16 gün sonra askere gidicem
YanıtlaSil4 senedir psikolojik sorunlarım var bunun farkındayım
Ama hiç psikoloğa gitmedim
Çünkü insanlar bana deli muamelesi yaparlar diye
Zaten yapmıyor da değiller
8 senelik ilişkim vardı
Sevgilim beni en yakın dostumla aldattı
Ve psikolojik sorunlar yaşamaya başladım
Sesler duymaya karanlıktan korkmaya duşa girmemeye başladım bazen 2 ay duş alamazdım 4 sene bi işe giremedim
Yemek yiyemiyordum doğru düzgün
İnsanlardan uzaklaştım
Öfke patlamaları geçiriyordum
İçimde geçmeyen bi acı var sanki
Balkonda sigara içerken kendimi intihar etmemek için zor tutuyordum
Karakolluk oldum
Uyuyamıyorum
Yorgun gibiyim sürekli
Ama bazen mutlu olamasam da normalim
2-3 hafta kadar sonra bu durum bozuluyor ve yine tarifi imkansız berbat bi hayat sürmeye kaldığı yerden devam ediyorum
Hiç bişey yapamıyorum
Şimdi askere gidicem
Orda tekrar bu durumları yaşamaktan korkuyorum
Akli dengemi kaybediyor gibiyim sanki
Nolur bana yardım edin
Böyle yașanmaz diyorum bazen
Neyse napmalıyım
Bi psikoloğa gitsem
O diyecek ki
Bu askerden kaçmak için yalan söylüyor o yüzden de gidemedim
Bunu düşünerek
Ama biliyorum ki askerlik yapamam bu elim de deil benim kendime bile faydam yok vatana nasıl olsun
hastalığınız devam ediyor mu
Silismin ne ve hastalık geçmiyor mu
YanıtlaSil