Ana içeriğe atla

Askerlik Jandarma Olarak Yapılamayacak!

Askerde Jandarma Olmak:
03 Kasım 1839 tarihinde ilan edilen Tanzimat Fermanı ile kurulan Jandarma Genel Komutanlığı 180 yıl sonra tamamen profesyonelleşiyor ve artık bünyesinde zorunlu askerlik hizmetini yapan asker barındırmayacak. Halk arasında yumurtacılar denilen bu askerler 31 Temmuz 2019 tarihi itibariyle tarihe karışacak. Askerliğini Jandarma sınıfında yapmış biri olarak bu duruma üzülmedim desem yeridir. Ancak ordunun profesyonelleşmesi gerektiğinde aşikardır. Esasen Jandarmanın Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılıp İçişleri Bakanlığına bağlanmasıyla tıpkı emniyet gibi sadece kolluk görevi ifa etmesinden ötürü bu koca kurumu ordunun bir parçası kabul etmek de artık doğru değil. Jandarma yeni dönemde kır polisi olarak görev yapacak.

Jandarma Genel Komutanlığı FETÖ darbe girişimi ardından 2016 yılında İç İşleri Bakanlığına bağlanmış 31 Temmuz 2016 tarihinde yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname doğrultusunda Milli Savunma Bakanlığının Jandarmaya 3 yıl boyunca er göndermesine devam etmesine karar verilmişti. Söz konusu Kararnameye göre İçişleri Bakanlığının göreceği lüzum üzerine Bakanlar Kurulu karar ile bu sürenin uzatılmaması halinde 31 Temmuz 2019 tarihinden sonra Jandarmaya askerlik yükümlüsü alınmayacak. Jandarma teşkilatında haziran ayı itibariyle askerlik görevini ifa eden 1332 Yedek Subay ve 110 Bin Er-Erbaş olmak üzere toplam 112 Bin 332 kişi yer alıyor. Bu yükümlülerin terhisinden  sonra bu tarihten sonra Jandarmada profesyonelleşme çalışmalarına hız verilecek. Jandarmaya 2018 yılı içerisinde alınması planlanan 37 bin 82 personel var. Şu ana kadar 18 bin 313 personelin alımı tamamlanırken 18 bin 769 personelin alım işlemlerinin yıl sonuna kadar bitirilmesi hedefleniyor.

Keza 15 Temmuz 2016 sürecinden hemen sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN bu konuda katıldığı bir canlı yayın programında açıklama yapmıştı. Jandarmanın bir süre sonra er - erbaş almayacağını belirtmişti.

İnstagram'dan Bizi Takip Etmek İçin 
 
Telegram Grubuna Katılmak için 

Yorumlar