Ana içeriğe atla

F35 Savaş Uçaklarının Üstün Özellikleri Nedir?

F-35 Savaş Uçakları Özellikleri
F35 lightning 2 gelişmiş gizlilikle birlikte daha yüksek hız ve manevra kabiliyetine sahip, beşinci nesil bir savaş uçağıdır. İdame süresi artırılmış network taban operasyonlara katılabilecek bu uçak Amerikan Hava Kuvvetlerindeki A10 ve F16 Amerikan Deniz Kuvvetlerindeki F-A 18, ABD Piyade Kolordusundaki AV-8 ve Harrier'ın yanı sıra üretime destek veren diğer 10 ülkedeki savaş uçaklarının yerini alacaktır. Lightning 2 gelişmiş ve entegre edilmiş sen sörlerle birçok görev için tasarlanmış tek pilotlu tek motorlu bir savaş uçağıdır. Geleneksel istihbarat, gözetleme, keşif ve elektronik taarruz görevleri gibi az sayıda özel uçak tarafından icra edilebilen görevler, müttefik kuvvetlere yeni yetenekler kazandıracak olan bir F35 filosu ile gerçekleştirilebilecek.

F35 uluslararası anlamda en yetkin firmalar tarafından geliştirilmiş üretilmiş ve desteklenmiştir. Küresel güvenliğe ve istikrarı korumak adına alan üstünlüğünün tesis edilmesi şarttır. F35 günümüzün en gelişmiş tehdit sistemlerini hem havada hem d e yerde bertaraf etmek ve önümüzdeki yıllarda ortaya çıkabilecekleri ortadan kaldırmak üzere tasarlanmıştır. Savaş uçağı tasarımı alanında ki devam eden ilerlemeler ve elde edilen kazanımlar F35'lerin gelişmiş yetenek ve teknolojilerinin önemini pekiştirmektedir. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu küresel ortaklıklar tarafından desteklenen F35 şüphesiz çok farklı tipteki askeri operasyonlara eşi benzeri görülmemiş bir yetenek ve destek sunacaktır. 
Beşinci Nesil Savaş Uçağı Nedir? 
Beşinci nesil bir savaş uçağı gelişmiş gizlilik, çoklu sen sörler olağanüstü çeviklik ve manevra kabiliyeti network özellikli operasyon düzenleme ve ileri düzey korumaya sahip hava araçlarıdır. F35 kendinden önce üretilmiş savaş uçaklarından elde edilen tecrübeler neticesinde karşılaşılan hatalar ve eksiklikler göz önüne alınarak tasarlanmış çok yönlü bir uçaktır. Mesela Türk Hava Kuvvetlerinin bel kemiğini teşkil eden F16 lar  zamanla geçirdiği modarnizasyonlar kapsamında edindiği yakıt tankı gibi ekler bu uçakların hareket kabiliyetini kısıtlamaktadır. Buda onun vurucu gücünü zayıflatmaktadır. F35 bu sorunların da üstesinden gelecek şekilde tasarlanmaktadır. 

Silah sistemleri ve yakıt tankları artık F35'lerin dış kabuğunun içine gizlenmiştir. Bu özelliği sayesinde F-35'ler radarda görünmeden ve azalan sürtünme katsayısına bağlı olarak daha hızlı ve daha uzun mesafelerde operasyonlar icra edebileceklerdir. Diğer bir deyişle F-35'e yaklaşan bir düşman unsuru daha onu görmeden çoktan düşmüş olacaktır. Türkiye toplamda 100 adet F35 alacak. Bunların çoğu yatay iniş kalkış yapan F-35 A modelidir. Bunun yanında milli uçak gemimiz TCG Anadolu üzerine dikey iniş kalkış yapabilecek F-35 B modelinden de 10 adet alınacaktır. Orta gövdesinin geliştirme ve üretim sürecinin Türkiyenin gerçekleştirdiği F-35 savaş uçağı ülkemiz savunma sanayisi ve özellikle milli savaş uçağımız için çok önemli bilgi birikimi sağlamaktadır.

İnstagram'dan Bizi Takip Etmek İçin 
 
Telegram Grubuna Katılmak için 

Yorumlar