Ana içeriğe atla

Askerlik Kıdem Tazminatı Hesaplama 2023

Askerlik Kıdem Tazminatı
Birçok yükümlü askere giderken işten ayrılmak zorunda kaldığı için işyerinden ne kadar tazminat alabileceğini merak etmektedir. Her çalışan askerlik nedeniyle işten ayrılacağı zaman tazminat talep etme hakkına sahiptir.Ve işverenler bu tazminatı ödemek zorundadır. Bu konuda kanun şöyle demektedir;
  • 1475 sayılı yasanın 14. maddesinin üçüncü fıkrasına göre; İşçi, muvazzaf askerlik hizmeti sebebiyle iş sözleşmesini feshetmesi halinde kıdem tazminatına hak kazanır.
Askere giderken tazminatınızı alır işten ayrılırsanız, askerlik dönüşü aynı işyerinde işe başlayıp başlamamak işverenin takdirinde olur. Yani isterse işveren sizi işe almayabilir. Ancak tazminatsız bir şekilde askere giderseniz ki bu durumda sözleşmeyi askıya almış olursunuz askerlik dönüşü işveren sizi aynı haklarınızla işe almak zorundadır. Yani askerlik dönüşü aynı şekilde işinize başlarsınız ve bütün haklarınız devam eder. Şimdi gelelim askerlik tazminat hesaplamasının nasıl yapılacağına. Aslında aşağıya bir hesaplama aracı koydum. Ordan kolayca alacağınız tazminatı hesaplayabilirsiniz ancak işverenden tazminat talep edebilmeniz için aynı işyerinde en az 1 senedir çalışıyor olmanız gerektiğini unutmayın.

Asgari Ücret Kıdem Tazminatı Örnek Hessaplama 
Bir asgari ücretli üzerinden örnek bir kıdem tazminatı hesaplaması yapmak gerekirse alınacak tazminat şu şekilde olur; asgari ücret ile aynı işyerinde 2 yıldır çalışan bir işçi askere giderken işyerinden alacağı tazminat 8.102,23 TL our. (Bu hesaplamada bürüt asgari ücret 2019 ocak itibariyle 2.558,40 TL olarak baz alınmıştır.)
askerlik tazminat hesaplama
Askerlik Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?
Çalışana; her bir yıl için, 30 günlük (aylık brüt ücret) tazminat ödeniyor. Toplam tazminat tutarı da, çalışanın son aldığı aylık brüt ücretin, o işyerinde çalıştığı yıl süresi ile çarpılması ile bulunuyor. Örneğin, son aldığınız brüt ücret 2 bin liraysa, aynı iş yerinde 5 yıldır çalışıyorsanız ve askerlik hizmetinizi yapmak üzere istifa ettiğinizde; kıdeminiz 10 bin lira tutuyor. Ücretin içinde yer alan; yol yardımı, yemek, ikramiye, prim gibi tüm ödemeler de tazminat hesabına ayrıca katılır.
Askerlik Kıdem Tazminatı Hesaplama Aracı 

Yorumlar