Ana içeriğe atla

Türkiye'de Kaç Adet İHA ve SİHA Vardır 2023

Türkiye'nin Sahip Olduğu İHA - SİHA Adedi ve Özellikleri

01 Ocak 2022 tarihi itibariyle Türkiye'nin Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmiş toplam 174 adet İHA ve SİHA'sı bulunmaktadır.

İHA ve SİHA geldi geleli terörle mücadelede büyük yol kattedildi. Türkiye'nin yerli ve milli uçağı savunma sistemlerinden bayraktar akıncı, aksungur ve alpagu marifetleriyle göz dolduruyor.

Bayraktar akıncı, aksungur ve alpagu bunlar Türk Silahlı Kuvvetlerinin uçan savunma sistemleri. Akıncının sağladığı istihbarat, gözetleme ve hedefleme imkanıyla güvenlik güçlerinin gücüne güç katıyor. Akıncı özgün yapay zeka sistemi sayesinde kullanıcılarına ileri uçuş ve teşhis imkanı sunuyor.


Bayraktar Akıncı'nın önemli özellikleri

* 40,000 feet uçuş irtifası

* 24 saat havada kalış süresi

* Tam otomatik uçuş kontrol ve 3 yedekli otopilot sistemi

* Tam otomatik seyir ve rota takibi özelliği

Silahlı insansız hava aracı bayraktar akıncı savaş uçaklarının da yükünü azaltmaktadır. Akıncı ile havadan bombardıman icra edilebilecek. Yani özellikle dağlık bölgelerdeki terör operasyonlarının vazgeçilmezi olacak. 

Alpagu ise güvenlik güçlerinin göze ve kulağı.Kara unsurları için taktik seviyede hem keşif ve gözetleme yapıyor aynı zamanda akıllı mühimmat sistemi.

Alpagu'nun önemli özellikleri 

* Gündüz ve gece etkin operasyon tali zararları en az olacak şekilde otonom hassas vuruş hareketli hedeflerde hedefe yönelim ve takip yüksek performanslı seyrüsefer kontrol ve güdüm algoritmaları

* Tek er tarafından kullanılabilme uçuş sonlandırma veya kendini imha modları bulunmaktadır.

Aksungur ise çok yönle istihbarat operasyonlarında kullanılmaktadır. Gözetleme, keşif ve taaruz görevlerini yerine getirebilecek özelliği sahip.


Aksungur'un önemli özellikleri

* Tam otonom operasyon çift yedekli otomatik uçuş kontrol sistemi

* Satcom ile görüş hattı ötesi operasyon esnekliği

* Her bir kanatta 3 adet silah istasyonu

Yorumlar